Gramatura potrawy w karcie menu- możliwość czy obowiązek prawny?

GRAMATURA POTRAWY W KARCIE MENU- MOŻLIWOŚĆ CZY OBOWIĄZEK PRAWNY?

Przedstawiamy Państwu pierwszy z wielu artykułów opublikowanych na portalu GastroWiedza.pl w ramach dzielenia się wiedzą prawniczą Ekspertów SRDK z Restauratorami!
Prowadzisz restaurację, lokal gastronomiczny i zastanawiasz się czy powinieneś w karcie menu, obok ceny danej potrawy wpisać również gramaturę serwowanej porcji? A może określenie „kufel piwa” lub „talerz zupy” wystarczy?
W tekście autorstwa Radcy prawnego, Associate Mateusz Litwic znajdziesz odpowiedzi na pytania:
☑️Czy podanie gramatury dania w karcie menu jest obowiązkiem Restauratora?
☑️Jaka instytucja ma prawo kontrolować gramatury sprzedawanych potraw?
☑️Jakie mogą być konsekwencje niewskazywania gramatur?
Zapraszamy do lektury artykułu tutaj!
Udostępnij:

Czytaj więcej

Komentarz Adriana Kozubowskiego w najnowszym wydaniu...

Adrian Kozubowski- Junior Associate SRDK udzielił komentarza w obszernej rozmowie opublikowanej na łamach najnowszego wydania Real Estate Magazine. O niejasności...

15/09/2024

Prawnicy SRDK współautorami e-booka Vademecum Inwestora

Treści dotyczące prawnych aspektów istotnych w procesie inwestowania w nieruchomości, które przygotowali eksperci SRDK - Partner Aneta Walewska- Borsuk oraz...

02/09/2024

Inwestor vs. protestujący. Ochrona inwestorów w przy...

Czerpiąc z wieloletniego doświadczenia w roli pełnomocnika i doradcy największych polskich firm deweloperskich i analizując przykłady zaskarżanych pozwów w zakresie...

28/06/2024