Gramatura potrawy w karcie menu- możliwość czy obowiązek prawny?

GRAMATURA POTRAWY W KARCIE MENU- MOŻLIWOŚĆ CZY OBOWIĄZEK PRAWNY?

Przedstawiamy Państwu pierwszy z wielu artykułów opublikowanych na portalu GastroWiedza.pl w ramach dzielenia się wiedzą prawniczą Ekspertów SRDK z Restauratorami!
Prowadzisz restaurację, lokal gastronomiczny i zastanawiasz się czy powinieneś w karcie menu, obok ceny danej potrawy wpisać również gramaturę serwowanej porcji? A może określenie „kufel piwa” lub „talerz zupy” wystarczy?
W tekście autorstwa Radcy prawnego, Associate Mateusz Litwic znajdziesz odpowiedzi na pytania:
☑️Czy podanie gramatury dania w karcie menu jest obowiązkiem Restauratora?
☑️Jaka instytucja ma prawo kontrolować gramatury sprzedawanych potraw?
☑️Jakie mogą być konsekwencje niewskazywania gramatur?
Zapraszamy do lektury artykułu tutaj!
Udostępnij:

Czytaj więcej

Czy wytyczne programów ochrony środowiska mogą stano...

Radca prawny, Senior Associate Mateusz Litwic: "W jednej ze spraw o wydanie WZ, w której zapewniałem asystę prawną, organ wezwał...

19/02/2025

Zmiany w prawie lotniczym od 25 stycznia! Co się zmi...

W dzisiejszym wydaniu dziennika Rzeczpospolita znajdą Państwo odpowiedzi na cztery pytania związane z nowelizacją prawa lotniczego, których udziela Partner SRDK...

28/01/2025

SRDK partnerem wydania Rocznika Investor Real Estate...

W najnowszym wydaniu Rocznika Investor Real Estate Expert, które przedstawiciele branży nieruchomości już od grudnia minionego roku mogą zdobyć między...

17/01/2025