Gramatura potrawy w karcie menu- możliwość czy obowiązek prawny?

GRAMATURA POTRAWY W KARCIE MENU- MOŻLIWOŚĆ CZY OBOWIĄZEK PRAWNY?

Przedstawiamy Państwu pierwszy z wielu artykułów opublikowanych na portalu GastroWiedza.pl w ramach dzielenia się wiedzą prawniczą Ekspertów SRDK z Restauratorami!
Prowadzisz restaurację, lokal gastronomiczny i zastanawiasz się czy powinieneś w karcie menu, obok ceny danej potrawy wpisać również gramaturę serwowanej porcji? A może określenie „kufel piwa” lub „talerz zupy” wystarczy?
W tekście autorstwa Radcy prawnego, Associate Mateusz Litwic znajdziesz odpowiedzi na pytania:
☑️Czy podanie gramatury dania w karcie menu jest obowiązkiem Restauratora?
☑️Jaka instytucja ma prawo kontrolować gramatury sprzedawanych potraw?
☑️Jakie mogą być konsekwencje niewskazywania gramatur?
Zapraszamy do lektury artykułu tutaj!
Udostępnij:

Czytaj więcej

Problemy z wydawaniem „wuzetek” dla części dzi...

W najnowszym, ogłoszonym wczoraj wydaniu Prawo Budowlane. Kwartalnik znajdą Państwo publikację, której autorką jest Partner Kancelarii SRDK, LL.M. Adwokat Aneta Walewska-Borsuk. Dlaczego- teoretycznie...

09/01/2024

Marcin Szymańczyk w Polskim Radiu RDC

W poniedziałkowej audycji „Jest Sprawa" w Polskie Radio RDC jednym z gości był mec. Marcin Szymańczyk- Partner Zarządzający SRDK. W studiu omawiano głośną...

06/12/2023

Wpływ podziału nieruchomości na pozwolenie na budowę

W najnowszym wydaniu Real Estate Magazine na stronach 48-51 znajdą Państwo obszerny artykuł „Wpływ podziału nieruchomości na pozwolenie na budowę”, którego autorką...

14/11/2023